På trøffeljakt i Italia

I det novembertåka brer seg over det ganske land her hjemme, så er det perfekt å legge reisen til Italia. Høsten i Italia bobler over av fest- og kulturarrangementer. Svært kjent, men likevel kuriøs, er de mange trøffelfestivalene som går av stabelen, både sentralt og nord i Italia.

Trøfler finner man i regionene Marche, Piemonte, Toscana og Umbria. I Marche og Umbria er det mye svart trøffel, men i november er det den hvite trøffelen som feires – Tuber magnatum pico, som er ekstravagant, dyr og svært ettertraktet. Ansett som den mest luksuriøse av trøffelsortene, tiltrekker den seg matinteresserte fra fjern og nær og er stjernen på høstens matfestivaler. Helg etter helg hylles den – ikke bare på markeder og festivaler, men også i restaurantmenyene og i hjemmelagete måltider.

Før den kan innta hovedrollen på den kulinariske scenen, må trøffelen jaktes og sankes inn. Dette gjøres av såkalte ”trifulauer”, eller trøffelsankere, og deres gode hjelpere. Tidligere var det trøffelsvin som brukte trynet for å søke seg frem til godsakene under jorda. Nå får trøffeljegerne hjelp av hunder. I Piemonte finnes det faktisk et eget universitet for spesialtrening av trøffelhunder. Hundene leter langs skogbunnen og begynner å grave når de får ferten av trøfler. For at de dyrebare trøflene ikke skal bli skadet, tar trifulauen over og trøflene graves varsomt frem med spesielle instrumenter.

Turister og tilreisende til et område med trøfler, har mulighet til å bli med på trøffeljakt. Dette passer både for de nysgjerrige, som er på utkikk etter nye opplevelser og erfaringer, og for de matinteresserte, som søker kunnskap om prosessen bak ingrediensen, og nye kulinariske ideer. På trøffelekskursjon lærer man både lokal mattradisjon, samt det tekniske og praktiske rundt letingen og tilberedningen. Den som bare hadde en trøffelhund – letingen er nemlig fånyttes uten…

Gatebilde fra Alba

Gatebilde fra Alba

I alle trøffelregionene finnes det byer som kaller seg trøffelens hovedstad. Når det kommer til trøffelfestivaler og internasjonalt omdømme, er det nok likevel byen Alba i Piemonte, som er mest berømt. Den årlige trøffelfestivalen i Alba begynner i oktober og varer til midten av november. I 2013 er det faktisk den 83. feiringen av den hvite trøffelen. Under festivaldagene kan du gjøre alt fra å smake på matretter med trøffel til å overvære middelalderopptog eller eselløp. Det arrangeres også en egen dag for å feire trøffelhundene, og til og med en skjønnhetskonkurranse, hvor lokale skjønnheter deltar i håp om å kåres til «La Bella Trifolera». En annen kåring er «årets trøffel».

Til tross for all liv og røre som går av stabelen under trøffelfestivalen, er det naturligvis trøffelen som er den viktigste ingrediensen. Den spesielle aromaen av trøffel henger over Alba, og trøfler kan kjøpes i hver eneste bod, eller smakes på i ulike lokale komposisjoner. Det samme prinsippet gjelder de andre trøffelfestivalene. Selv om det er 20 festivaler bare i Piemonte, så er Toscana, Umbria og Marche også verdt besøket.

Hvordan kommer du deg til Italia og trøffelfestivalene?
Du kan organisere reisen selv, ved å booke gjennom et flyselskap, og deretter bestille hotell eller leie overnatting privat. Leiebil kan også være en nødvendighet, alt etter hvor du velger å bo i forhold til festivalene. Å organisere reisen selv krever grundig forarbeid for å sikre en best mulig opplevelse. Kulturferie.no kan imidlertid tipse om den norskeide vingården Cascina Castagna, hvor man både kan leie leilighet, samt være med på trøffeljakt. Vinsmaking er det selvsagt også mulig å være med på.

En annen, og kanskje enklere løsning, er å bestille reisen gjennom en av de mange aktørene som arrangerer reiser til Italia. Expedia.no skreddersyr reiser til Italia, hvor du selv velger hvilken region du er mest interessert i. Festivalen i Acqualagna, Marche, skilter for eksempel med 200.000 tilreisende, og et program dedikert til matboder, konferanser og andre bransjearrangementer hvor trøffelglede, tradisjon og innovasjon blir delt. I Toscana er festivalen i San Miniato, La Sagra del Tartufo Bianco, den mest kjente. I Umbria avholdes regionens første trøffelfestival i Valtopina.

Sesong for opera og innhøsting
Høsten er ikke bare trøffelens årstid. I Italia er det innhøstingsperiode, og tiden fra september til november preges av gastronomiske høydepunkter og folkefest. Reiser du i november, kan du i noen tilfeller få med deg enden på innhøstingen av vindruene. Og vil du høste oliven, er mulighetene mange. Til disse begivenhetene samles både italienere, «foodies» og turister i et herlig samhold. Det kan imidlertid være vanskelig å få plass som frivillig innhøster, så her gjelder det å være tidlig ute med planleggingen. Dersom du ikke vil være med på den fysiske biten av arbeidet, finnes det også egne utflukter til vingårder og olivenmøller hvor det er fremstillingen og smakingen som står på menyen. I tillegg til oliven og vin er også sopp og kastanjer protagonister på høsten. Få med deg en høsttakkefest hvor alle delikatessene feires. Skjem bort ganen med trøfler, vin, nøtter og ost og nyt den unike stemningen.

I oktober og november har du også mer enn spiselige høydepunkter i vente – både opera- og teatersesongen begynner flere steder i landet. Det er også flere høytidsdager i perioden som muliggjør overværelsen av den katolske messen. Enten det er trøfler, høykultur eller det religiøse du er mest interessert i, så byr høsten og november måned på det beste av Italia, og en litt annerledes ferie.