Vingårdsferie i vakre Italia

Italia er kjent verden over for sine utmerkede viner. Landet har 20 regioner som produserer vin, inkludert øyene Sicilia og Sardinia. Noen regioner er bedre kjent enn andre, men uansett hvor du er i Italia, så vil du aldri være langt fra en vingård eller to.

Et besøk på en italiensk vingård kan ordnes gjennom et turselskap, eller på egenhånd. Planlegger du å reise på egenhånd, så anbefales det å gjøre litt arbeid i forkant av reisen, for å kunne legge opp en god rute. Dette fordi ikke alle vingårdene har egne smaksrom og faste åpningstider, slik du vil oppleve på turer gjennom steder som Californias Napa Valley, og du derfor bør avtale besøket på forhånd.

Italias vinområder
En liste over Italias vinproduserende regioner leses som et vanlig italiensk kart. Fra Lombardia til Puglia, og hver region i mellom (inkludert øyene Sicilia og Sardinia), er der vingårder.

Vinregioner

Vinregioner

Piemonte
Toscana
Veneto
Lombardiet
Emilia Romagna
Trentino – Alto Adige
Umbrien
Friuli – Venezia Giulia
Abruzzo
Sardinien
Sicilien
Apulien
Campanien
Marche
Molise
Lazio
Valle d’Aosta
Calabrien
Ligurien
Basilicata

 

Organiserte turer
Hvis du ikke har mulighet for leiebil, så vil en organisert tur til områdets vinprodusenter være  et godt alternativ. Du kan ordne alt fra en dagstur til en tur over flere dager, som inkluderer måltider og overnatting.

Det er flere aktører som tilbyr organiserte turer, og mange kan du finne ved å gjøre et søk på nett etter «Italy wine tour» eller «vingårdsferie Italia». De litt lengre turene pleier ofte å være lagt opp i et rolig tempo, og tilbyr både gode viner, flott utsikt og innkvartering i vakre italienske villaer med fem-stjerners måltider. En slik tur er ikke spesielt billig, men vil definitivt gi et minne for livet.

Ønsker du en organisert tur, så kan disse hjelpe deg på vei:

Planlegge selv
I 1993 ble Movimento Turismo del Vino, eller Tourist Movement of Wine (MTV) opprettet, for å hjelpe turister med å få kontakt med vinprodusenter som er villige, og i stand til, å akseptere besøkende. MTV gir masse flott informasjon på sin hjemmeside, for eksempel viser siden alle vinproduserende regioner i Italia, gir turforslag og linker til vinprodusenter du kan besøke. MTV har også flere årlige vin-relaterte arrangementer og festivaler, som det kan være fint å ha i bakhodet når du planlegger din vingårdsferie.

pairing-red-wine-and-foodBefinner du deg allerede i Italia, eller er typen som liker å ta ting på sparket, så kan du sjekke med turistinformasjonen i byen du besøker, for å se om det er tilgjengelig noen organiserte turer til lokale vingårder. Dagsturer kan være en fin måte å få en smak av italiensk vinkultur. Som allerede nevnt – de fleste italienske vinprodusenter har ikke faste åpningstider, og det anbefales å gjøre forhåndsavtaler, slik at du kan føle deg trygg på å få opplevd vingården også fra innsiden, og ikke bare fra utsiden av porten…

Åpen kjellerdag
Hvis du er en ekte vinentusiast, så er det et godt tips å følge med på når det er den årlige «Cantine Aperte», eller «åpen  kjellerdag». «Cantine Aperte» foregår på den siste søndagen i mai hvert år, og er en dag hvor vinprodusenter over hele landet holder åpent hus. Besøkende kan se hvordan vinen lages, prøve varene, og også smake andre lokale produkter som oster og olivenoljer. Dette er en god mulighet til å få et innblikk i det italienske livet på landet. Du finner nærmere informasjon om dette på MTV’s nettsider

Relevante artikler
ABC til italiensk vin
Chiantigiana – vinveien gjennom Toscanas hjerte
Casa Reminiscenza Bed & Breakfast – økologisk gårdsferie
Vingårdsferie ved idylliske Calosso
Vingårdsferie i Nord-Italia
Økologisk vingårdsferie i Piemonte