Chiantigiana – vinveien gjennom Toscanas hjerte

Chianti

SR 222, kalt Chiantigiana, slynger seg gjennom det toscanske landskapet, mellom drueranker og okergule bondehus. Chianti i Toscana er et eldorado for vinelskere. Her finner du over 900 vingårder, og valgmulighetene er derfor uendelige. Dette vinområdet er et av de mest sjarmerende i Italia, og de mange småbyene her domineres av delikatesseforretninger og vinbutikker.

Når man planlegger vingårdsferie, så kan det være greit å ha i mente at det kan fort bli vanskelig å rekke mer enn to– tre vingårder på én dag. Dersom det er noen vingårder som spesielt interesserer, og man ønsker omvisning og vinsmaking, så er det lurt å ta kontakt på forhånd. Andre steder kan man dra innom uten avtale, og prøve de ulike vinene direkte i salgslokalet på gården. De fleste av vingårdene er skiltet fra veien, og skiltet «Vendita diretta» betyr direktesalg.

Det er som nevnt svært mange vingårder i området Chianti, og det er umulig å omtale alle… Her er imidlertid et lite, eksklusivt utvalg:

  • La Massa – I 1992 kjøpte Giampaolo Motta en gammel vingård – vingården La Massa, som har blitt dokumentert tilbake til det 15. århundre. Ved hjelp av ønologen Carlo Ferrini, fant Motta frem til at de skulle plante vinrankene tettere sammen, de plantet nye kloner og eksperimenterte med Merlot og Cabernet Sauvignon.Vingårdens  Giorgio Primo (med 10% merlot) hører til i toppskiktet i Italia.
  • Fontodi– ligger i hjertet av Chianti Classico, i dalen som ligger sør for byen Panzano og kalles «Conca d’Oro» (det gylne skjell) på grunn av sitt amfi. Fontodi har vært eid av familien Manetti siden 1968, en familie med lange aner i Toscana. Gården drives økologisk med fokus på kvalitet og gode tradisjoner. Vinen produseres av druer som er plukket for hånd, og behandlet for å forbedre karakteren av drue og terroir. Fotodi

    Bølgende landskap langs SR 222 – «Chiantigiana».

    dyrker også grønnsaker til eget bruk, holder kuer, griser og høner på gården. I tillegg er de kjent for sin økologiske olivenolje.

  • Casa Emma – Historien om Casa Emma begynte i 1970-årene, da Bucalossi familien først kjøpte en stripe av steinete jord på ca 13 hektar, og et hus i ruiner. I dag strekker Casa Ernma seg over ca 34 hektar, på en ås i en høyde på 420 meter. 21 hektar er dedikert til vingårder, mens olivenlundene opptar 4 hektar. På Casa Emma vokser en rekke «ikke-lokale» druetyper som Merlot eller andre mer tradisjonelle varianter som Malvasia og Canaiolo, men den viktigste varianten er Sangiovese, en av de eldste italienske druetyper som danner selve grunnlaget for tradisjonell Chianti og Chianti Classico viner. Casa Emma imot besøkende til gården hvilken som helst dag i året, og fra mars til november er det mulig å smake gårdens produkter.
  • Isole e Olena – Eiendommen Fattorie di Isole e Olena ble etablert av De Marchi-familien ifra Piemonte, på begynnelsen av 1950-tallet, ved kjøp og sammenslåing av naboeiendommene Isole og Olena. Olena var i utgangspunktet et liten landsby, mens Isola var en langt mindre enhet, mer på størrelse med en farm. Vingården har hatt fokus på ren sangiovesebasert vin, basert på høyt beliggende vinmarker, lave avlinger og lagring på små franske eikefat. Vinen, Capparello, er blant de beste og mest etterspurte vinene fra den sentrale delen av Toscana.
  • Castello Banfi – den største og kanskje mest kjente vinprodusenten i Montalcino, som ligger et lite stykke sør for Siena. Her produseres den produseres blant annet den verdensberømte Brunello di Montalcino, som baseres på en druevariant kalt sangiovese grosso.
  • Fattoria Poggio – ligger i åsene i San Gimignano, på en høyde med 360 graders utsikt til landsbyer med kjente navn fra vinens verden, som Barberino. Vingården har vært eid av Umberto, Amico og Bernardo Fioroni siden 1971. Vingården produser blant annet Chianti Classico DOCG, dessertvinen Vin Santo og extra virgin olive oil. Gjestene inviteres inn i vinkjelleren. Stedet ligger på en høyde med 360 graders utsikt til landsbyer med kjente navn fra vinens verden, som Barberino.

Bo på en vingård i området
Mange av nevnte vingårder tilbyr overnatting – her lønner det seg å undersøke grundig og booke på forhånd, hvis det er bestemte steder du vil bo. Liker du derimot å ta ting mer på sparket, så dukker skilter merket «Agriturismo» opp overalt langs veiene i Chianti-området. Disse angir gårder som tilbyr husly til turistene – enten de ønsker å ta del i arbeidet på gården eller bare se hvordan en toscansk vingård drives.

Relevante artikler:
Vingårder rundt hver sving
Chianti-veien
Chianti
SR 222, veien mellom, Firenze og Siena
I hjerte av Chianti