Reise til økologisk vingård i Piemonte?

Ved den lille landsbyen San Marzano Oliveto i Asti-provinsen i Piemonte ligger vingården Tenuta il Sogno. De norske eierne, Eli Anne Langen og Frode V. Refstad, valgte å hoppe av A-4 karusellen i Norge og satse på drømmen om det gode liv blant vinrankene i Piemonte. Ønsker du en smakebit av deres italienske landsbyliv har du mulighet til å bo på gården.

Eli Anne og Frode falt for Piemonte, et område som ennå er relativt uoppdaget av mange turister, under en ferietur i 2001. Allerede våren 2002 var de på plass som vingårdseiere, og har siden den gang lagt ned et betydelig arbeide i å oppgradere gården, og ikke minst, få i gang produksjonen av sin egen Barbera d’Asti-vin.

Økologisk vin
Tenuta il Sogno har siden 2003 satset på økologisk vin. Fra 2004 ble også biodynamiske prinsipper basert på Maria Thuns ”Biodynamic sowing and planting calendar” implementert, noe som blant annet betyr at hverken kunstgjødsel eller ugressmidler blir brukt i produksjonen, samt at man gjør aktivt bruk av månefaser og stjernekonstellasjoner – klipping av vinmarker foregår for eksempel alltid på nedadgående måne for å hindre plantene å blø unødig. Traktor brukes heller ikke i vinmarken, noe som skaper en luftig og porøs jord med stort mikrobiologisk liv. «Naturlig Vin», uten manipulasjoner i vinmarken eller under produksjon, er Eli Anne og Frodes fokusområder.

Vin fra Tenuta il Sogno

Vin fra Tenuta il Sogno

Bo på vingården
Virker tanken på italiensk landsbygd, økologisk vin og vingårdsliv fristende, så har Tenuta il Sogno to leiligheter til leie.
Il Grandeer på hele 90 m2, har sengeplass til 6 personer og egner seg utmerket for familieferie, eller når flere reiser sammen. La Piccola er en mindre leilighet beregnet på to personer – her er det lagt vekt på komfort og det lille ekstra. Her finner du blant annet  cd-spiller med god musikk, bøker, krystallglass, gode oljer og krydder, utvalgte viner, myke badekåper og store håndklær. Alt skal være lagt til rette for å nyte det gode liv i vakre omgivelser.

Mat og drikke i Piemonte
To viktige grunner for å feriere i Piemonte-regionen er mat- og vinopplevelsen. Piemonte er kjent som den mest fruktbare regionen i Italia, og foruten vindruer dyrkes både ris, fersken, fiken, aprikos, kiwi og hasselnøtter her. Regionen er kjent for sitt gode kjøkken, og her finner du flere restauranter med stjerne i Michelin-guiden, men også langt rimligere restauranter med førsteklasses mat og vin. Hver helg kommer mat- og vinelskere i flokk fra Torino og Milano inn til Piemonte, for å nyte et bedre måltid i rolige omgivelser på en av de mange lokale spisestedene.

mat2

Det Piemontiske kjøkkenet er sofistikert, fransk influert og benytter alltid ferske råvarer. Kvalitet står i høysetet. I Piemonte spiser man ikke for å leve, men lever for å spise. Et typisk måltid starter med minst fire forskjellige antipasti (forretter), men det kan være så mange som ti eller flere. Er magen ennå ikke full, og du er klar for dessert, kan du velge mellom et utall av fremragende lokale oster. Piemonte er også kjent for sine fantastiske hasselnøttkaker, alltid servert med Moscato zabaione, og for sine mange lekre puddinger. Piemonteserne setter pris på å tilbringe timer rundt middagsbordet sammen med familie og venner – «Slow Food»-bevegelsen, den gamle verdens svar på fast-food revolusjonen, ble startet i Piemonte i 1986.  Måltidene er en sosial begivenhet som handler om livskvalitet, god mat og utsøkte viner, som er en naturlig del av måltidet.

Shopping og severdigheter
Lille San Marzano Oliveto, som Tenuta il Sogno ligger ved, er en typisk italiensk landsby plassert på en bakketopp med et slott og en kirke. Her finner du det mest nødvendige – slakter, kolonial, bank, post, aviskiosk, bar og en god trattoria. Melder utforskertrangen seg derimot, så ligger den større byen Nizza Monferrato like ved. Her er det marked hver fredag, slakterne med et fantastisk utvalg av kjøttvarer, oste- og pastaforhandlere, og grønnsaks- og delikatesseforretninger med mye fristende og godt.

Kun 20 minutters kjøretur fra Nizza Monferrato ligger provinsens hovedstad, Asti. Trøffelbyen Alba ligger ikke mer enn 4 mil unna, og like i nærheten ligger de berømte vinbyene Barolo og Barberesco. Ønsker du strandliv og bading er ikke dette mer enn en drøy times kjøring unna – regionen Liguria er kjent for sine vakre kystbyer og strender. Herfra kan du også nå de unike og romatiske fjellandsbyene i Cinqueterre. Frister det derimot mer med pulserende storbyliv er en dagstur til Torino (ca 1 times kjøretur) eller Milano (ca 1,5 times kjøretur) å anbefale.
Hvordan kommer du deg til Tenuta il Sogno:
Fly:
Du finner flere flyplasser i nærheten, de nærmeste er:
Genova og Torino, begge ca 1 times kjøring herfra
Milano Malpensa og Linate er begge ca 1,5 time herfra
Milano Bergamo/Orio al Serio er ca 2 t 30 min unna
I tillegg har du Pisa, ca 3,5 t og Nice, Frankrike ca 3 t. unna

Bil: Ønsker du å benytte bil nedover kan du enten ta båt over til Danmark eller Tyskland – da er du allerede godt på vei. Hvis ønskelig kan bilen plasseres på tog i Hamburg (Kontakt Deutche Bahn), og fraktes helt frem til Alessandria, som er kun 30 min kjøretur fra Tenuta il Sogno.

GPS-koordinater: 44°45’45.33″N 8°18’9.29″E

Besøk Tenuta il Sognos hjemmeside for nærmere informasjon og booking av leilighet.

Relevante artikler:
Drømmen om Italia
Anmeldelser av Tenuta il Sognos viner: Dagens Næringsliv og Adresseavisa
En uke på Tenuta il Sogno
Er Piemonte bare Barolo og Barbaresco?

Fakta om regionen Piemonte
Innbyggere:
4.291.441
Hovedstad:
Torino
Provinser:
8
Antall kommuner: 1.209
Areal:
25.399 kmq
Innb. pr. kmq.: 172