Historien bak drinken Cuba Libre

Cuba Libre er en forfriskende og eksotisk drink som du nok har smakt på før. Det er nemlig denne drinken som oftest blir kalt for «Kaptein Morgan» her i Norge. Cuba Libre er dog mye mer enn rom og Cola, det er en drink som symboliserer frigjøringen og løsrivelsen til Cuba, etter en tung krig mot Spania.

Cuba Libre betyr nemlig «fritt Cuba», og det sies at drinken oppstod rett før eller under den Spansk-amerikanske krigen som startet i 1899. Cuba klarte å løsrive seg fra Spania i 1902 og ble et fritt land, noe Cuba Libre er et symbol på. 

I denne artikkelen skal du få en Cuba Libre oppskrift samt mer informasjon om bakgrunnen til denne klassiske drinken. Hvis du virkelig ønsker å imponere gjestene med en forfriskende drink dette året, er det Cuba Libre du burde gå for.

Rom og Cola

Cuba Libre er rombasert drink, og hvilken romtype du velger er egentlig opp til deg og hva du foretrekker. Flere Cubanske rom produsenter vil påstå at Cuba Libre kun kan lages med deres rom, eller med spesifikke merkevarer, men dette er det vanskelig å bekrefte. Derfor kan du trygt lage Cuba Libre med dine foretrukne rom variant.

Legend sier at denne alkoholholdige drinken oppstod etter krigen var over, da amerikanske soldater blandet cola, rom og en limeskive for å ferie Cuba sin frigjøring. Nøyaktig hvor og hvem som først fant opp drinken er det vanskelig å fastslå. Men det vi vet at er drinken stammer fra Cuba, Havana rundt 1900-tallet og siden den gang har drinken blitt nytt verden over.

Hvordan lage en perfekt Cuba Libre

Ingrediensene til Cuba Libre er enkle: Isbiter, lime, Cola og rom. Isbiter er et viktig element, da drinken skal nytes iskald. Selv om du fritt kan velge hvilket rom du ønsker å bruke, vil du ofte få servert drinken med mørk rom dersom du bestiller den ute, gjerne Ron Barcelo eller Havana Club

  • 4 cl rom
  • 8 cl Coca-Cola
  • Lime/sitron
  • Isbiter

Fyll et longdrinkglass med isbiter og ha i 4 cl rom. Deretter skal du fylle på med Cola, omtrent dobbelt så mye som rom. Det fine med Cuba Libre er at du kan tilpasse drinken, så gjerne ha mer eller mindre Cola i glasset for å tilpasse smak og behag. Til slutt topper du drinken opp med saften fra en halv lime, eller mer dersom du foretrekker en fyldigere lime-smak.

Til slutt kan garneré drinken med noen skiver lime, eller sitron dersom du foretrekker det. Tradisjonelt er det lime som benyttes i Cuba Libre, men du kan godt supplere med sitron dersom dette er å foretrekke. Cuba Libre kan like godt nytes på en sval sommerkveld som gjennom de kalde vintermånedene.

Det er ingen tvil om at Cuba Libre har kommet for å bli, også her i kalde Nord. Ingrediensene er enkle og det tar ikke mange minuttene å mikse sammen denne eksotiske blandingen. Drøm deg bort til cubanske rytmer med denne smakfulle drinken, og tenk på de spennende historiene og sagnene som er forbundet med den.