Hemingways Key West

Smathers Beach, Key West

Smathers Beach, Key West

Key West er en kuriositet – et tropisk paradis med kritthvite strender, turkist hav og fantastiske dykkemuligheter, samt en øy med et vibrerende ute- og natteliv. Stedet er kjent for å være liberalt – et populært bosted for de som ikke ønsker å følge den tradisjonelle, amerikanske livsstilen. Bohemer, homoseksuelle, eventyrere, kunstnere, forfattere, soldater i flåten og jetsettere har funnet seg vel til rette her, og er alle med på å gi byen en helt unik atmosfære.

En av forfatterne som fant veien til Key West var Ernest Hemingway. Det var på oppfordring fra John Dos Passos, en av medlemmene av «Lost Generation» – en gruppe utflyttede kunstnere og forfattere som befolket Paris på 1920-tallet, at Hemingway først besøkte Key West.

Hemingway ankom Key West i april 1928, sammen med sin kone Pauline. Det første på dagsorden var å få tak i den nye Ford Roadster’en som Paulines velstående onkel Gus, så sjenerøst hadde kjøpt til det nygifte paret. Bilen var imidlertid forsinket i transport, og Ford-forhandleren insisterte derfor på at de bosatte seg i en leilighet som lå ovenfor utstillingslokalet på Simonton Street. Paret tok imot tilbudet, og Ernest gjenopptok arbeidet med en krigshistorie han hadde begynt på. Han fortsatte sine vaner fra Paris, med å skrive tidlig på morgenen, for så å utforske sine omgivelser om ettermiddagen. Ernest og Pauline Hemingway tilbrakte tre uker med å vente på bilen sin, og det var under denne korte treukers perioden, som Ernest utrolig nok ferdigstilte sin delvis selvbiografiske roman om første verdenskrig, «A Farewell To Arms».

Hemingway ved sin skrivepult i Key West

Hemingway ved sin skrivepult i Key West

Sportsfiskeren Hemingway
Kort tid etter ankomst, møtte Hemingway Charles Thompson, som drev den lokale jernvarehandelen. Charles Thompson introduserte Hemingway for en ny og spennende verden – sportsfiskerens, og et langt vennskap ble født. Charles’  kone Lorine viste seg å være like vennlig og elskverdig som sin ektemann Charles, og i løpet av de første dagene i Key West utviklet hun og Pauline et vennskap som skulle vare resten av livet. Både Ernest og Pauline forelsket seg i Key West og dens innbyggere, og de besluttet snart å lete etter en permanent bolig. Etter to sesonger i Key West, kjøpte Paulines onkel Gus, i 1931,  et hus til paret på Whitehead Street.

Ernest venner, Charles Thompson, Joe Russell (også kjent som Sloppy Joe), og Capt Eddie «Bra» Saunders, ble sammen med sine gamle venner fra Paris, kjent i Key West som «The Mob.» The Mob dro ut på fiske i Dry Tortugas, Bimini og Cuba i dager og uker av gangen, i jakten på gigantiske tunfisk og sverdfisk. Alle i The Mob hadde et kallenavn, og Hemingway ble av venner og familie ofte referert til som «Papa» – det var et kallenavn som ble med ham gjennom hele livet.

Ernest Hemingway, Key West, 1941.

Ernest Hemingway, Key West, 1941.

Inspirerende Key West
Hemingways Key West var et sted ulikt noe sted han noen gang har opplevd. Stedet var fylt med interessante mennesker – alt fra velstående forretningsmenn og advokater, til avdankede fiskere og skipsvrakbergere. Hemingway tok aktivt del i byens utsvevende liv, om det var på en av byens illegale barer, i eller rundt bokseringen eller på hanekamp. Sloppy Joe Russells vannhull var fast tilholdssted, og han koste seg med å observere de ulike karakterene som frekventerte baren til alle døgnets tider. Gjennom hele sin karriere brukte Hemingway fritt folk og steder han opplevde i sine litterære verk, og mange Key West-beboere ble karakterer i romanen «To Have and Have Not», en roman om Key West under den store depresjonen.

Ernest og Pauline ble skilt i 1940, og Hemingway bosatte seg i Cuba med sin tredje kone, Martha Gellhorn. Han fortsatte å besøke Key West i løpet av 40- og 50-tallet til døden i 1961. Gjennom årene har Key West vært hjemmet til mange forfattere og kunstnere, men ingen har hatt en så dyp tilstedeværelse og innflytelse som Ernest Hemingway.

Historikk
Key West er skapt av innvandrere, blant annet fra Bahamas-øyene, Cuba og de amerikanske nord- og sørstater. De ekte Key West-beboerne er de som har bodd der gjennom flere generasjoner, såkalte «Conchs» (konkylier).

Key West var en gang i tiden Floridas rikeste by, men andre verdenskrig ga stedet en solid knekk. Byen var på konkursens rand. Sykdom hadde utradert svampfiskeindustrien, og sigarproduksjonen var flyttet til Tampa. De viktigste inntektskildene på denne tiden var litt fiske – og spritsmugling fra Havana. I tiårene etter krigen fikk Key West også et rykte som bohemsted – et «St. Tropez for de fattige», hvilket passet 30 år gamle Hemingway perfekt. Her kunne han endelig erstatte den ettersittende dressen med t-skjorte og shorts. Til belte brukte han en enkel taubit. I dag er mye forandret og byen er fylt opp av cruiseturister, selv om mye av ånden fra hippietiden fortsatt henger igjen.

1/4 av Key West sine 35.000 fastboende er enten homofile eller lesbiske, noe som var en medvirkende årsak til at Key West var den første by i USA som valgte en borgermester som stod åpen frem med sin homofile legning.

Key West fra luften

Key West fra luften

Hvordan komme deg dit?
Key West ligger ytterst på en kjede av koralløyer, på sørvestspissen av Florida Keys, 160 km fra fastlandet. Key West er den sørligste byen i det kontinentale USA og har Cuba som nærmeste nabo. Øya er kun tilknyttet fastlandet gjennom en enkelt vei, hvor du på den ene siden har Atlanterhavet og på den andre siden Mexico-gulfen. Den beste måten å komme seg til Key West er ved å benytte bil, selv om det også er mulig å ta fly. Turen fra Miami tar omtrent 4,5 time, men den er å betrakte som en opplevelse i seg selv, med vakker utsikt til begge sider og en sol som speiler seg i havet.

Hemingways Key West
The Ernest Hemingway Home & Museum, 907 Whitehead Street. Alle dager kl. 9 — 17.
Casa Antiqua, 314 Simonton Street – Leiegården forfatteren bodde i før han kjøpte eget hus.
Sloppy Joe’s Bar, 201 Duval Street, hovedgata i Key West.
Captain Tony’s Saloon, 428 Greene Street – Den originale Sloppy Joe?s.
Blue Heaven, 729 Thomas Street – Utekafé og tidligere bordell hvor Hemingway refererte hanekamper.

Relevante artikler
Hemingways katter på Key West
Hemingways Key West
Miami: Key West
Ved veis ende i America: Key West