Opera i Verona – et reisebrev

En sommer for en liten stund siden var jeg på Interrail i blant annet Italia. Et av høydepunktene på denne turen var operaforestillingen «Aida» i Verona.

Arena di Verona
Operaen så vi i Arena di Verona, et fantastisk amfiteater midt i sentrum av Verona. Bygningen kan samenlignes med Colosseum i Roma, men amfiteateret i Verona er faktisk 50 år eldre.

Arenaen består av steinbenker, som gir plass til 20.000 mennesker rundt hele arenaen. På dagens forestillinger blir ikke alle sider brukt. Rundt 1/4 del tas opp av scene og ubrukte plasser bak. Foran scenen fyller de arenaen med stoler for høyere komfort.

Hver sommer finner en operafestival sted i Arena di Verona med forestillinger av de største komponister. Dette er storslåtte forestillinger med flotte kulisser, fantastiske kostymer og et orkester uten like (kan blant annet nevne 4 harper på en gang). Det er en opplevelse du vil huske for alltid.

I 2009 vises

 • Carmen av Georges Bizet
 • Aida av Giuseppe Verdi
 • Turandot av Giacomo Puccini
 • Il Barbiere di Siviglia av Gioachino Rossini
 • Tosca av Giacomo Puccini

Opplevelsen
Jeg kjøpte billettene flere måneder tidligere, på den offisielle siden til Arenaen, og kunne hente dem i Verona samme dag som forestillingen. Vi valgte de billigste setene på arenaen. Det er steinbenkene rundt scenen. Ønsker man høyere komfort sitter man lenger ned på seter eller på stoler på bakken. Dette er dyrere.

Vi hadde ventet å bli stående i kø i flere timer for å komme inn, så vi møtte opp for å hente billettene våre over torget for arenaen ca.18:30. Da fikk vi en gledelig overraskelse. Det var ingen kø for å hente billettene, og hun som satt der anbefalte oss en inngang med praktisk talt nesten ingen kø. Den var langt på siden og setene (steinbenkene) var unummererte, men siden vi kom inn så fort var det ingen sak og gå til midten. Vi sto i kø i 15 minutter utenfor og de slapp oss inn 19:15. De andre køene var enormt lange og sto i mye lenger tid. At de skulle slippe oss inn så tidlig viste vi ikke på forhånd. Operaen «AIDA» begynte kl.21:15 (det gjør de alle). Vi fikk oss gode plasser, men det ble etter hvert veldig fullt så det var ikke mye en kunne bevege seg på plassen sin. Steinbenkene er som trapper og det sitter folk på alle trinn. Det betyr at du sitter mellom beina på et menneske og har dine egne føtter på hver side av et annet menneske. Det er en pause på 20 minutter midt i forestillingen. Det er ikke toaletter i teateret, derfor er det satt opp flyttbare utenfor. Her er det lang kø og det tar lang tid å komme ut av Arenaen. Anbefaler derfor å gå utenfor pausen om mulig.

Arena di Verona

Arena di Verona

Forestillingen var storslagen og flott, men for vår del ble den litt ødelagt av at vi var så trøtte på slutten og at vi ikke kunne historien godt nok. Forestillingen sluttet ikke før ca. kl.01:00 og da hadde vi sittet på steinbenkene siden kl. 19.20.

Vel verdt opplevelsen, men neste gang kjøper jeg ett nummerert sete.

Tips
Anbefaler å lese litt om innholdet i operaen først, slik at du får mest mulig ut av det du ser.

 • Ta med en tykk pute å sitte på.
 • En god jakke, det kan bli kaldt på kvelden.
 • Kjøp programmet pga historien.
 • God mat og drikke – du skal sitte der lenge.
 • Kikkert. Sitter du på benkene ser du ikke ansikter.
 • Ta med spisse albuer. Alle gjør sitt for å få gode plasser. Ikke forlat den plassen du har fått, da er den borte når du kommer tilbake.

For informasjon og billettbestilling: Arena di Verona