Teater i London – mer enn bare musikaler

Svært mange som besøker London har vært og sett en av de mange musikalene som går ved Londons West End. Dette kan være en flott og minneverdig opplevelse, men man skal ikke glemme at der finnes vel så mye annet spennende og interessant som foregår på byens teaterscener. Dette er en miniguide til Londons teatre, utenfor det kommersielle West End.

Enten man er liker klassisk drama, foretrekker performance eller vil ha komedie – London har det, og du kan komme og se. Det som derimot kan være vanskelig, er å vite hvilke teatre som finnes, hvem man bør besøke, og å orientere seg i jungelen av forestillinger som spilles. London har godt og vel rundt 200 teatre og antallet forestillinger er enormt – her kan man se noe nytt hver dag. Har man imidlertid funnet en forestilling man vil se, kommer neste utfordring – hvor og hvordan får man tak i billetter til den aktuelle forestillingen? Forhåpentligvis vil denne lille guiden gjøre deg litt klokere.

Nathional Theatre og The Globe Theatre
Dette er teatre som mottar offentlig støtte, og som derfor stiller friere i forhold til valg av repertoar, i motsetning til de kommersielle og privateide teatrene på West End. Disse teatrene har større spilerom og kan i tillegg til klassikerne, sette opp stykker av nye og ukjente forfattere – mye av det mest spennende innen teater skjer nettopp på disse scenene. De største suksessene blir også ofte satt opp ved West End på et senere tidspunkt.

Utsikt over The National Theatre fra Waterloo Bridge.

Utsikt over The National Theatre fra Waterloo Bridge.

Besøk teatrenes hjemmesider: National Theatre og The Globe Theatre

Billettbestilling: Billetter bestilles billigst og enklest via teatrenes hjemmesider ved å  registrere seg (opprette en brukerkonto). Deretter kan man velge sete og prisnivå på billetten, og man betaler trygt med kredittkort (VISA, Mastercard, American Express). Alternativt kan man bestille billetter via Official London Theatre Guide.

Har man ikke rukket å bestille billetter, eller får lyst til å ta et impulsivt teaterbesøk mens man er i byen, så kan man også møte opp på teatret samme dag for å se om der er flere ledige billetter. En time før forestilling legges også uavhentede billetter ut for salg, og man får da disse til redusert pris.

The Fringe
The Fringe, eller såkalte fringe theatres, er en betegnelse på de mindre teatrene, men også alt i fra teaterklubber til pub-teatre i og rundt London. På disse scenene finner man ofte det mer alternative og nyskapende repertoaret, og det kan være mye spennende å se av høy kvalitet, til en langt rimligere penge enn ved Londons West End. Det finnes for øvrig også en rekke fringe festivaler rundt omkring i landet, som Edinburgh Fringe og Brighton Festival Fringe.

The Bush Theatre

The Bush Theatre

Det er et svært høyt antall fringe teatre i London, men disse er vel verdt et besøk:
The Elephant Theatre
Southwark Playhouse
Unicorn Theatre
Lyric Hammersmith
Donmar Warehouse
The Bush Theatre
Leicester Square Theatre

Billettbestilling: Også her bestiller man enklest direkte via teatrenes hjemmesider, eller møter opp på teatret. Noen forestillinger kan også bookes via disse nettsidene:
Ambassador Tickets
Ticketweb

Aktuelle forestillinger: En fin oversikt over aktuelle forestillinger ved fringe teatrene finnes her: London Theatre Guide

Anmeldelser av forestillinger ved fringe teatrene:
Fringe Review

Fringe Report

Andre teatertilbud
Skulle ingen av de nevnte teatrene falle i smak, er der fortsatt mer enn nok å velge i. Her er et lite ekstrautvalg:
Albany Deptford
Almeida Theatre
Barbican Centre
Broadway Theatre, Barking
Broadway Theatre, Catford
Greenwich Theatre
Half Moon Theatre
Hampstead Theatre
Kali Theatre
Polka Theatre
Roundhouse
Royal Albert Hall
Royal Court
Sadler’s Wells
Soho Theatre
Young Vic

Hotellbestilling:
Se anbefalte hoteller i London – Klikk her