Opera i London

London kan skilte med to store operahus – Royal Opera House og English National Opera. Utvalget av forestillinger er godt, stjernene mange, kvaliteten høy og – kanskje best av alt, man trenger ikke blakke seg på en billett. Er man ute i god tid med billettbestillingen, og ikke alt for kresen på plasseringen i salen, så er det godt mulig å få billetter helt ned i £6.

Auditoriet i Royal Opera House. Foto; Sim Canetty-Clarke

Royal Opera House
Royal Opera House ligger sentralt plassert i Covent Garden. Her har det eksistert operahus siden 1732, men de to første utgavene ble ødelagt i branner. Dagens operahus åpnet i 1858, men var da mer for et teater å regne, og fremførte både sirkus, opera og teaterforestillinger. Royal Opera House ble bygningen først offisielt i 1892.

I løpet av 1990-tallet ble Royal Opera House kraftig oppusset og rommer i dag 2268 sitteplasser. Royal Opera House regnes som en av Europas mest moderne operaer, og også som en av de aller beste – magasinet National Geographic har ranget det som nummer fire i verden.

Mat og drikke i operaen
Det er to barer og tre restauranter i operaen. Alle holder åpent 90 minutter før forestillingen. Det anbefales at man bestiller bord på forhånd, samtidig som man bestiller operabilletter. Et annet godt tips er å be om forrett og hovedrett før forestillingen, og så ta desserten i løpet av pausen. Ønsker man kun et glass vin e.l. før forestillingen eller i løpet av pausen, kan dette kjøpes der og da. Det kan likevel være lurt å forhåndsbestille også dette, for å unngå å måtte stå lenge i kø.

Billettbestilling: Bestilling gjøres ved å registrere seg på operaens hjemmeside. Du kan velge plassering i salen og prisnivå på billettene. Betaling er trygt og enkelt med kredittkort (Maestro, Mastercard, Visa, Amex). Er man allerede i London kan man også møte opp utenfor Royal Opera House fra kl 10 om morgenen, for å få billetter til forestillinger samme dag, men kun 67 billetter legges ut, og der er kun én billett pr. person.  Billetter som er usolgte fire timer før forestillingen kan også kjøpes for halv pris.

Hvordan komme deg til Royal Opera House
Du ankommer enklest hit med t-bane til Covent Garden stasjon med Piccadilly Line. Besøk Transport for London for å planlegge reisen nærmere.

Kart Royal Opera House

Kart til ROH

Alternativt kan man ta buss følgende busser til Alwych, som ligger like ved operaen: 1, 4, 6, 9, 11, 13, 15, 23, 26, 68, 76, 77a, 91, 168, 171, 176, 188, 501 (kun «southbound»), 505, 521 og X68.

English National Opera
Englands nasjonalopera ble startet for godt over hundre år siden, av Lilian Bayliss,  som Opera for folket. Hennes tanke var å gi forestillinger for den engelske arbeiderklassen. Den gang het operaen Sadler’s Wells Opera, og holdt til på Sadler’s Wells-teatret. Operaen fortsatte å leve selv etter Lilian Bayliss’ død i 1937, og i  1968 flyttet man endelig til London Coliseum – i hjertet av Londons West End. I 1974 ble navnet byttet til dagens English National Opera.

English National Opera

English National Opera

 

Mat og drikke i operaen
English National Opera har to restauranter – en hvor man kan spise full middag med to eller tre retter, og en hvor man kun kan velge kaldretter. Velger man det første kan man spise forrett og hovedrett før forestilling, og vende tilbake til bordet i pausen for kaffe og dessert, hvis man ønsker. Uansett valg, så har man bordet tilgjengelig fra kl 18, men det er viktig at man forhåndsbestiller via telefon (for meny og kontaktdetaljer – klikk her).

Hvordan komme deg til English National Opera
Det enkleste er å ta t-banen til Charing Cross, men man kan også gå av på Leicester Square, Embankment og Covent Garden. Bussene 3, 6, 9, 11, 12, 13, 15, 23, 24, 29, 53, 77a, 88, 91, 139, 159 og 176 stopper også alle like i nærheten.

Kart til ENO

Kart til ENO

Billettbestilling: Bestilling gjøres ved å registrere seg på operaenshjemmeside. Betaling er trygt og enkelt med kredittkort (Maestro, Mastercard, Visa, Amex). Du kan velge plassering i salen og prisnivå på billettene.

Relevante artikler:
Verdens 10 beste operahus

Hotellbestilling i London:

Søk her og finn billigste pris hos – Hotell1000.no