Operaen i Oslo – Storbyweekend med kultur

Operaen i Oslo ble kåret til «Best cultural space» av reisemagasinet Travel+Leisure. Juryen besto av profilerte aktører fra den amerikanske design-,kunst- og arkitekturbransjen, blant annet motelegenden Calvin Klein. Operaen er med andre ord vel verdt et besøk, også for de som ikke er spesielt interessert i opera. Det anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta, som har tegnet Operaen, har også tidligere motatt pris for dette som «årets kulturbygg», under World Architecture Festival i Barcelona i oktober 2008, samt Statens Byggeskikkpris 2008.

Den norske Operaen i Bjørvika

Den norske Operaen i Bjørvika. Foto: Maria B. Wist

Noen fakta om Norges nye operabygg
Operaen er hele 38 500 m2 stor og har 1578 rom. Bygget er dekket av 90 % hvit, italiensk marmor og 10 % norsk granitt, mer enn 33 000 enkeltstein er brukt, og har store glassfasader. Innvendig dekkes foajeen av en bølgevegg i eik på 2000 m2. En fascinerende lysinnstallasjon på 340 m2, «the other wall» dominerer også rommet. I Store Sal, som er en av de tre salene i Operaen, henger en lysekrone som er 7 meter i diameter, og består av blant annet 5800 krystallglaselementer. Et vakkert skue.

"The other wall"

«The other wall» av Olafur Eliassson. Foto: Tor Gunnar Wist

Ballett og konsert i Operaen
Det er ikke bare opera den nye Operaen i Bjørvika kan by på. Bygget huser også Nasjonalballetten og byr på forestillinger som «Svanesjøen», «Don Quixote» og «Romeo & Julie».  I tillegg tilbyr Operaen også en rekke  gjestespill og konserter med blant annet verdensstjerner som den italienske mezzo-sopranen Cecilia Bertoli, samt Norges nasjonalorkester, Oslo-Filharmonien. Operaen tar sikte på å ha et mangfoldig program – til glede også for de som ikke vanligvis ville besøke Operaen.

Kulinariske opplevelser i Operaen
Det nye operabygget kan by på både et brasseri, Sanguine, hvor du kan nyte mat og drikke med flott utsikt over Oslofjorden, samt gourmetrestauranten Argent.  Sistnevnte byr på 4 og 7-retters middag og er en opplevelse for den designinteresserte. Restauranten er holdt i hvitt og grått, men peis, levende lys og blomster skaper varme. På kvelden er restauranten vakkert lyssatt. Det skal nevnes at Argent har relativt stive priser og ikke er noe for de med mer slunkne lommebøker. Da anbefales heller et rimligere besøk i brasseriet, hvor det for øvrig også er utendørs servering.

Hvor kan du bo?
Operabygget ligger sentralt i Oslo, like ved både jernbanestasjonen og Karl Johans gate, så de aller fleste hoteller i Oslo sentrum vil være innen rimelig gangavstand til Operaen. Nærmest mulig bor du derimot ved å velge Thon Hotell Opera, som ligger rett over gaten til operabygget. Operaens sentrale beliggenhet gjør også at det er lett å kombinere et besøk der  med f.eks. shopping, besøk i museer og gallerier, en tur langs Aker Brygge eller annet som Oslo by måtte kunne friste med.

Hotellbestilling:
Finn ledig hotell i Oslo hos Hotell1000.no

Bestill billetter til Operaen:
http://www.operaen.no/Default.aspx?ID=153

Besøk Operaens hjemmeside: Den Norske Opera & Ballett

Relevante artikler:
Viktig pris til Snøhetta
Full pott for miljøet
Som natt og dag
Ny pris til Snøhetta
Byggeskikksprisen til Snøhetta