Reis med vintoget gjennom Napa Valley

Napa Valley Wine Train er et tog utenom det vanlige. Togets historie er nesten like gammel som staten California, og skinnegangen ble bygd i 1864 av San Franciscos første millionær, Samuel Brannan, for å kunne transportere besøkende til hans spa-resort, «Calistoga». Vintoget holder en fart på kun 20-30 km i timen, og maten serveres i en Pullman spisevogn fra 1915, eller i den mer eksklusive restaurantvogna Vista Dome fra 1952.

Napa Valley Wine Train er en tre timers tur-retur reise gjennom en av verdens mest berømte rødvinsdaler, fra den historiske byen Napa til den pittoreske landsbyen St. Helena. På vinturene kan du lære om vinsmaking, smake på lokale Napa-viner, og nyte en gourmetlunsj eller middag på toget. Dagens mat- og vinkombinasjoner er helt unike. Man kan velge mellom en rekke ulike tur-alternativer, hvor man kan stige av toget og delta på private turer og vinsmaking på en eller to av vingårdene i dalen.

napa-valley-wine-train1

98 prosent av vineksporten fra USA er californisk vin. Og da er det Napa Valley, nabodalen Sonoma og Mendocina som gjelder.

Når man først er i Napa Valley,  så er der en rekke vingårder ( over 400) man kan besøke på egenhånd. Vingårdene ligger nokså tett, så det skal gå greit å komme seg fra den ene til den andre. Med så mange spennende og flotte gårder å velge i blant, er det vanskelig å trekke ut bare noen får. Det beste er å gjøre undersøkelser på egenhånd, og lage seg et reisekart. Uansett – her er noen forslag til inspirasjon:

Nicholson Ranch Winery (Sonoma)
Vingården til Nicholson Ranch befinner seg i en av de beste regionene for drudyrking. Denne familiedrevne vingården produserer utmerkede druer for Chardonnay, Pinot Noir, Merlot and Syrah.

Madonna Estate, Mt. St. John (Napa)
Beliggende i den verdenskjente Carneros regionen, har Bartolucci familien funnet suksess med sine økologisk dyrkede druer og Estate Bottled vin. I tillegg til å praktisere naturlige dyrkingsmetoder, kombinerer de også med tradisjonelle og moderne vinlagingsteknikker.

Sutter Home (Napa)
Etablert på slutten av 1800-tallet, har Sutter Home blitt et kjent navn for etableringen av White Zinfandel i 1970-årene. Sutter Home er den nest største, uavhengige familiedrevne vingården i USA.

Francis Ford Coppolas vingård. Rubicon Estate, St. Helena.
Inspirert av Tivoli i København har Francis Ford Coppola ønsket å skape en park for hele familien – her er det ting for barna å gjøre, mens de voksne smaker seg gjennom ulik mat og vin.

Robert Mondavi Winery, Oakville.
Her finner du kunst, vin og mat. Robert Mondavi mente at veien til en mer ærverdig livsstil nås gjennom å verdsette vin, mat og kunst. Han ønsket at Napa Valley skulle være sentrum for den livsstilen, ved å produsere viner som hørte til i selskap med de store vinene i verden, og viner som hørte til på  familiebordet.

Beringer Vineyards, St. Helena.
Historisk vingård med røtter tilbake til år 1868. Beringer Vineyards er den eldste kontinuerlig drevne vingården i Napa Valley. Den er også en av de svært få vinprodusentene som overlevde strenge forbud i 1922, som varte i over et tiår. Godset er også i folkeregisteret over historiske steder, som en historisk bydel, en status den har hatt siden 2001. Med sin blanding av moderne teknologi og gamle tradisjoner, produserer Beringer Vineyards minneverdige viner, som fortsetter å gi anerkjennelse til selskapet og Napa Valley.

Grgich Hills Estate, St. Helena.
Plassert i hjertet av Napa Valley. En ikonisk vingård som dyrker 366 hektar naturlig, uten kunstgjødsel, sprøytemidler eller ugressdrepere.

Hvordan komme seg til Napa Valley og vintoget
Det er mange måter å komme seg til Napa Valley, men for nordmenn er det mest praktisk å ankomme med fly til  San Francisco International Airport, og deretter ta ferge fra San Francisco, eller benytte leiebil. Napa Valleys adresse er 1275 McKinstry Street, Napa, CA. Det er også mulig å ta fly til Oakland Airport, Napa County Airport, Santa Rosa- Charles M. Schulz Airport eller Sacrameno Airport, og komme seg videre derfra. Mer info om de ulike reisealternativene finner du HER.

 

Relevante artikler
Går i 20-30 kilometer i timen, på en jernbanelinje fra 1860. For at turistene skal få drikke vin på togturen.