Opplev Kroatias kultur i sommer

Selv om Kroatia kanskje er mest kjent for musikkfestivaler og strandfester, og er på nivå med destinasjoner som Ibiza når det kommer til fest og musikk, er det mange andre festivaltyper man kan besøke i Kroatias sommermåneder. Uansett om du kommer med båt, bil eller fly, så er det mange gode muligheter for å oppleve Kroatias kulturelle begivenheter. Her er noen av de beste:

Internasjonal folkefestival

Zagreb, midten av juli

Hvis du elsker folklore, kan du stoppe i hovedstaden under Zagrebs internasjonale folklorefestival. Her kan du være vitne til en verden av fargerike kostymer og folklore som hedrer Kroatias kulturarv. Festivalen har blitt en integrert del av en global bevegelse drevet av UNESCO, som tar sikte på å beskytte kulturarven over hele verden. Det øvre distriktet og byens sentrale torg utgjør festivalområdet for alle festivalens hjemmekonserter, utstillinger og workshops. Folkloregrupper fra hele Kroatia deltar, og representerer kulturen i de forskjellige regionene. Byen vil bli fylt med forestillinger i regionale drakter, og workshops hvor du kan lære tradisjonelle danser. Når du er i ferd med å se på reiser til Kroatia, så er det med andre ord verdt å få med deg denne festivalen i planleggingen.

Rabska Fjera – middelalderfestival

Øya Rab, 25–27 juli

Hvis du kommer i nærheten av øya Rab i Kvarnerbukten, så bør du ikke gå glipp av Kroatias største middelalderfestival. Rabska fjera (Rab-messe) har sine røtter i tradisjoner helt tilbake til juli 1364. Kommunen Rab feirer og ærer Kong Louis den store som frigjorde øya fra venetiansk styre, samt St. Kristoffer, skytshelgen for byen Rab, som etter sigende reddet byen fra ødeleggelse.

Under festivalen reiser hele øya tilbake i tid, med butikker og boder langs gatene. Her blir det laget skinnbelter og middelalderspill, du kan få håret flettet med blomster i beste middelalderstil, og smake stekt šulčići fra de mange matbodene. Nede ved stranden bygges det et lite fiskevær med tradisjonelt utstyr, og også her er alle kledd i middelalderklær.

Rabska Fjera avsluttes med en kostymeparade, her lever man seg tilbake til svunnen tid og får oppleve en armbrøstturnering og kanonskudd.

Musikkfestivalen Klapa 

Omiš, 29. juni til 1. juli

I middelalderbyen Omiš, som ligger ved elven Cetina, arrangeres den årlige Klapa Music Festival. “Klapa” (som oversatt betyr en gruppe venner) er en gruppe mannlige eller kvinnelige sangere som synger på en spesiell måte – uten instrumenter. De lidenskapelige sangene om kjærlighet, lengsel, vin, hjemland og havet er alle unike i Dalmatia. Forskjellige sanggrupper opptrer i konkurranse på byens torg, og restaurantene fylles med amatørgrupper.

Klapas er basert på harmoni og melodi, som det står beskrevet i “UNESCO Intangible Cultural Heritage of Humanity”.