Odense – i H.C. Andersens fotspor

Den 2. april 1805 ble H.C. Andersens født i Odense på Fyn i Danmark, i det man i dag betrakter som et sjarmerende gult hus, på hjørnet av Hans Jensens Stæde og Bangs Boder.

H.C. Andersens var imidlertid født av fattige foreldre, og huset var på den tid en del av byens verste slum. Huset bestod av tre leiligheter og rommet fem familier. Det var i den nederste delen at H.C. Andersens bestemor, og senere farens tante, bodde. Sannsynligvis var det også her forfatteren ble født.

H.C. Andersens Hus

H.C. Andersens Hus


Odense har forandret seg mye siden H.C. Andersen tråkket sine barnsben der, men en rekke bygninger og områder i byen er bevart slik de den gang var. Rundt omkring i sentrum vil du i asfalten finne tretten kvadratiske granittstein, som markerer at stedet har tilknytning til H.C. Andersen. Steinene er utsmykket med H.C. Andersens klipp, solhodet. På bykartet er stedene markert og forbundet med hverandre. På denne måten kan man foreta en liten byhistorisk reise til fots, helt i H.C. Andersens ånd.

Eventyrlige opplevelser
For H.C Andersen-entusiaster, og andre nysgjerrige og interesserte, kan Odense by på en rekke opplevelser, hele året, som passer for både voksne og barn.

  • H.C. Andersens Hus: her kan du se dikterens høye hatt, papirklipp og utstillinger om hans fantastiske liv.
  • H.C. Andersen Paraden: iscenesetter eventyrene flere ganger daglig i sommerferien i den sjarmerende museumshagen.
  • Børnekulturhuset Fyrtøjet: byr på en reise i Havfruens eventyrunivers. Gjennom drama, musikk og billedkunst, kan man leve seg inn i en verden av fortellinger.
  • Den Fynske Landsby: her opplever du en landsby, som på H.C. Andersens tid. Museet består av en rekke gårder og hus, som alle opprinnelig var plassert i landsbyene rundt Fyn og øyene. På friluftscenen kan man, under de årlige H.C. Andersen Festspillene, oppleve eventyrlig familieteater.

Aktuelle begivenheter
H.C. Andersen Paraden
30.06- 11.08

H.C. Andersen Festspillene 18.07- 11.08

Byvandring i H.C. Andersens Fodspor 01.07- 31.08

H.C. Andersen Julemarked 01.12- 02-12 + 08.12-09.12

Hva annet kan Odense by på?
Odense er en sjarmerende by, hvor man kan vandre rundt i koselige, smale brosteinsbelagte gater, og sette seg ned for en hvilepause og en matbit på en av byens mange caféer og restauranter. Byen kan by på kulturelle arrangementer året rundt – teater, konserter, kunst- og museumsutstillinger, samt internasjonale festivaler. Byen er for øvrig også Danmarks sykkelby nr. 1, og har 360 km grus- og asfaltstier anlagt langs bekker og på nedlagte jernbanestrekninger. Du kan nesten sykle gjennom hele Stor-Odense uten å møte en eneste bil. I Odense Zoo kan man mate giraffer, og fredag/lørdag kan man oppleve Rosenbæk Gårdsmarked med alle sine smakfulle delikatesser fra restauranter, slaktere og bønder av alle slag, fra hvert hjørne av Fyn. Fra gårdsmarkedet er det ikke langt til kunsthallen Brandts med internasjonale kunstutstillinger, foto- og mediamuseum, caféer, butikker og et lite museum, Tidens Samling. Her går du ombord i en tidsmaskin, og opplever interiør, klær, husholdningsartikler, nips og mye mer fra når du selv – eller moren din – var ganske ung.

Bo på hotell i Odense?
Bestill enkelt og greit hos: Hotell1000.no