Bandol – en perle langs kysten av Provence

Langs kysten mellom Marseilles og Nice ligger den lille byen Bandol, med sine rundt 8000 fastboende. Til tross for sin beskjedne størrelse er byen ingen nykommer på scenen – her har kjente størrelser som Thomas Mann, Aldous Huxley, Marcel Pagnol og D.H. Lawrence hatt sitt tilholdssted. Byen har dessuten gitt navn til det anerkjente vinområdet Bandol, som er ansett som et av de aller beste vinområdene i Provence.

Bandolvinen var blant de første til å bli klassifisert AOC, allerede i 1941. Det er en rekke krav som må tilfredsstilles, blant annet til sammensetning av druetyper og hvordan druene skal dyrkes. Rødvinen i Bandol har Mourvedre-druen som hovedbasis – Mourvedre må utgjøre minst 50 % for å imøtekomme klassifiseringskravet. Bandol-vinen er alene om å ha denne druen som hovedbestanddel. Det er det solrike klimaet i hellingene ned mot Middelhavet som gjør at denne druen utvikler seg så bra akkurat her.

Rødvin fra BandolDet er rødvinen som er mest anerkjent, på bakgrunn av sine smakskvaliteter og lagringsevne. Vinen skal ligge på eikefat i minst 18 måneder før den tappes på flasker. Deretter bør den få utvikle seg i minst 5 år, gjerne mer. Vinen har høyt innhold av garvestoffer som bløtgjøres gjennom lagring. Når vinen er moden, fremstår den fyldig, rund og fløyelsmyk.

Det skal også nevnes at det lages og drikkes mye rosévin i området. Bandol rosévin er blek rosa på farge og frisk i smaken. Ypperlig drikke i sommerhalvåret.

Besøke en vingård i Bandol
Det er en rekke vingårder i som produserer Bandol-vin, og disse ligger utenfor byen. På grunn av de strenge AOC-kravene er det god kvalitet på omtrent alle gårdene. Dersom man vil ha en omvisning bør man bestille i forkant, men hos de aller fleste kan man bare stikke innom, hvis man kun vil smake og handle. Gårder i området som kan være vel verdt et besøk er Château de Pibernon, Tour du Bon og Domaine la Suffrene.com.

Hva mer kan området by på
Stranden i Bandol FrankrikeForuten velsmakende viner, koselige caféer og restauranter, er Bandol også kjent for flotte strender og bademuligheter. Stranden Plage de Renècros ligger like vest for sentrum, og er den fineste og største stranden i byen, og en av de aller fineste i Provence. Her er det mulig å leie solsenger, men størstedelen av stranden er åpen for alle også de som ikke vil leie solseng.

Ca 7 minutter med båt fra Bandol ligger øya Ile de Bendor, som entrepenøren Paul Ricard (mannen bak pastismerket Ricard) kjøpte på 1950-tallet. På denne øya laget Ricard en idyllisk liten havn, et sprit- og vinmuseum og gangveier. Det er også et par hoteller på øya med gode restauranter, som er vel verdt et besøk.

Med hjerte for Bandol
Bandol er et populært feriested, og byen har omtrent like mange ferieboliger som fastboende. En av dem som har funnet sitt ferieparadis her er familien Stalheim fra Oslo. Familens «madame», Kirsti, ble frankofil etter å ha studert i Paris i ungdommen. De tre barna, som nå er voksne,  har alle hatt fransk på skolen. I 2004 kom familien fram til at de var klare for å ta kjærligheten til Frankrike et steg videre, og jakten på egnet feriebolig var i gang. En ferieleilighet i Provence sto høyt på ønskelisten, og familien så også for seg en leilighet med en fin og romslig uteplass. Dessuten måtte den ligge i gangavstand til  et  hyggelig bysentrum med restauranter, kafeer og litt liv om  kvelden, samt en badeplass – fasiliteter de setter høyt i ferien.  Familien besøkte flere  byer, og kom til at det ble mindre kommersielt og mer typisk provencalsk når de dro vestover fra Nice – «vi følte at alt stemte da vi kom til Bandol!»

Ca 12-15 minutters gange fra sentrum, og 5 min fra nærmeste strand,  fant familien Stalheim sin drømmeleilighet, en koselig 3-roms leilighet, med 18 m2 sydvent terrasse. I vintermånedene deler familien byen med  8 000 fastboende, og i følge familien er det ikke vanskelig å få tiden til å gå – «vi går på provencalsk marked hver tirsdag, går tur langs kyststien, eller tar dagsturer i regionen.  Stikker ofte innom en vingård for smaksprøver og vinprat. Så handler vi inn for de nærmeste dagene, pluss noe for lagring.» Sommerstid er det derimot mer folksomt i Bandol med mange tilreisende, de fleste franske, og da er familien  gjerne på stranda om dagen, og tar en tur på byen om kvelden – «vi nyter god mat og drikke, og  ser på livet. Ofte er det en utekonsert på kirkeplassen. Store og små synger med og danser til kjente, franske artister.»

Med hjerte for Bandol og Provance står familien Stalheim bak det nyetablerte nettstedet Ferie i Provence,  som har som formål å formidle nyttig informasjon om reiser til Provence og Sør-Frankrike. De tilbyr også utleie av leiligheten i Bandol, og du  finner du nærmere info om denne her: Bandol.no

Mange perler i Provence
Det er mange perler i Provence – sjarmerende byer og landsbyer, langs kysten og inne i baklandet.  Alle har sin egenart, og man ser spor av historien helt tilbake til grekerne, som introduserte oliventrærne for ca 2 500 år siden.  Da romerne  kom ca 500 år senere, hadde de med sin kultur, som blant annet  innbefattet  vindyrking.  De bygget akvedukter og arenaer, som brukes for friluftsteater og konserter den dag i dag.  Det er ikke uten grunn at Provence har tiltrukket seg kunstnere gjennom tidene:  Van Gogh, Cezanne, Picasso og Matisse  for å nevne noen.  Provence er en uuttømmelig kilde for inntrykk og inspirasjon!


Relevante artikler:

Bandol, France: My kind of town
Provence for meg!

Leie leilighet i Bandol: Bandol.no