På sykkel langs pilgrimsveien til Santiago de Compostela


Hvert år går tusener av pilegrimer fra mange nasjoner på “caminoen”,  som representerer en hovedpulsåre i europeisk kulturhistorie. Selv om de fleste går turen til fots, så velger også mange å ta sykkelen fatt. Dette er en raskere måte å komme seg frem på, og gir en annen opplevelse.

Velger man å sykle pilgrimsveien, så krever dette naturlig nok andre forberedesler og hensyn, enn dersom man benytter apostlenes hester. Kulturferie.no har tatt en prat med bloggeren bak Grufinelles Verden, for å høre om hennes erfaringer. Riktignok gikk hun pilgrimsveien til fots (sommeren 2011), men hun møtte mange syklister underveis, og mener hun likevel kan komme med noen råd til de som ønsker å prøve ruten på sykkel. Grufinelle anbefaler å ta den franske veien – «denne går fra Saint Jean Pied a Porte i Frankrike, over pyrineene til Santiago (altså fra nord-øst og vestover) gjennom hele Spania. Den er 774 km lang, og man sykler fint mellom 30 og 50 km om dagen. Jeg anbefaler denne veien som nybegynnere, da den er aller best lagt opp med overnatting og fasiliteter. Det er også her man møter mest mennesker, men ikke for mange. Jeg gikk denne veien i sommer og det var en flott opplevelse. Jeg gikk ikke helt fra Frankrike, men fra Sahagun omtrent midt i Spania. Man trenger for øvrig ikke starte i Frankrike, men finne en by som passer.«

Velger man å sykle Pilgrimsveien må man beregne god tid – ha godt slingringsmonn til en returbillett på fly. Det å feilberegne tiden , for så å måtte stresse til Santiago, vil ødelegger mye av turopplevelsen. La det være plass til hviledager og dager med mindre distanser. Selv om man er en erfaren syklist, så er man ikke vant til å sykle så langt, hver dag – det utgjør er en stor forskjell! Husk at man kan få gnagsår, også i sykkelsko, så ta godt vare på føttene.

Underveis på turen vil man bli utfordret i noen heftige bakker, så pakk sykkelen godt, med så lite bagasje som mulig. Når man går, som Grufinelle gjorde, skal man kun ha 10% av kroppsvekten! Ha salvesker med lite tyngde i, og ikke noe på ryggen. Det er kun nødvendig med 2 skift med klær, ett sykkelantrekk, og noe å skifte til når man har dusjet. Det er vanlig at alle vasker tøyet sitt hver ettermiddag, og det er tørt på kvelden.

Underveis på turen er det lurt å ha med seg en guidebok. Grufinelle vil spesielt anbefale Camino de Santiago Denne er liten og lett og blir oppdatert hver 6. måned. Den har dessuten gode kart og detaljert beskrivelse av herbergene og annet som kan være nyttig. Siden den oppdateres jevnlig må man se på utgivelse før man kjøper. Det som forandrer seg er at herberg legges ned, og åpnes, i de ulike byene.

Til sist er det viktig å vite at for å være på pilegrimsveien må man ha et pilegrimspass. Dette får du kjøpt i Norge, og i kirkene langs pilegrimsveien. Med dette passet får du overnatte på herbergene underveis.

Hva koster det?
Utenom transport, sykkel og det utstyret man har med seg, så er det greit å ha disse prisene med i beregningen:

  • Overnatting: 4-13 euro, avhengig av offentlig eller privat
  • Frokost: 3-5 euro
  • Lunsj 4-7 euro
  • Middag: 6-13 euro. Dette er pilegrimsmeny med 3 retter og en flaske vin. Finnes på nesten alle spisesteder langs veien.

Relevante artikler
Pilgrimsveien til Santiago på sykkel
Pilgrimveiene til Santiago de Compostela
Cycling the Camino de Santiago