Pilegrimsveiene til Santiago de Compostela

Veien til Santiago de Compostela har fått status som Europas første kulturvei. Hvert år går tusener av pilegrimer fra mange nasjoner på «caminoen» som representerer en hovedpulsåre i europeisk kulturhistorie. I 2004 var det ca 200 000 som vandret på La Camino. De aller fleste går pilegrimsturen med et religiøst motiv, mens andre er fasinert av veinettverket som et turområde med et spesielt mål.

Apostelen Jakob ble dømt til døden i år 44 i Palestina og to av disiplene hans tok med seg kroppen hans til Galicia. Ved gravstedet ble det bygget en katedral, samt gitt en ordre om å bygge byen Santiago de Compostela (Sankt Jakob av denne jord), som er pilegrimsveiens mål.

Besøkende fra hele verden kommer hit til apostelen Jakobs grav, også mange fra Norge. I kirkekunsten finner vi gjerne pilegrimen fremstilt som apostelen Jakob, utstyrt med pilegrimsstav, en vidbremmet hatt, kappe, reiseveske og sitt spesielle kjennemerke, kamskjellet.

I dag er Pilegrimsveien identisk med kulturell, religiøs og aktiv turisme. Noen velger å gå Pilgrimsveien til fots, andre velger sykkel eller hesteryggen.

Pilegrimsveien er en historisk og kunstnerisk samling. Den var også den første europeiske kulturruten, i tillegg til at den kom på UNESCOs Verdensarvliste 1993.

Det er mange veier som fører til Santiago de Compostela:

Den franske veien
Den franske ruten starter i Camino Francés i Galicia nordvest i Spania er et naturlig startpunkt, fordi herfra er det mange ulike veier å gå. Pilegrimsveiene som går gjennom Spania begynner i Puerto de Somport i Huesca og i Roncesvalles i Navarra før de slår seg sammen med to andre veier i Puente la Reina i Navarra.

Denne reiseruten er 774 kilometer lang og dersom du i gjennomsnitt går 20-25 kilometer daglig, vil du bruke omtrent 30 dager på turen. Ruten er Roncesvalles – Pamplona – Puente la Reina – Estella – Logroño – Nájera – Santo Domingo de la Calzada – Burgos – Castrogeriz – Carrión de los Condes – Frómista – Sahagún – León – Astorga – Ponferrada før du kommer til Galicia og O Cebreiro – Samos – Sarria – Portomarín – Palas de Reis – Melide – Arzúa – Santiago de Compostela .

Den nordlige veien
Pilegrimene som kom til Spania via Frankrike eller som gikk i land i de baskiske, galisiske eller kantabriske havnene hadde mulighet til å besøke katedralen i Oviedo eller fortsette langs kysten i Asturias frem til elven Eo. Ruten går gjennom:Hendaya – Donosti – Zarautz – Guernika – Bilbao – Laredo– Santander – Santillana del Mar – Comillas – Llanes – Ribadesella, og herfra har du to valgmuligheter:
1) Innlandet, gjennom Oviedo (hvor den møter den primitive veien – Camino Primitivo)
2) Langs kysten, g jennom Avilés og Luarca, før du kommer til Galicia og fortsetter
gjennom Ribadeo – Mondoñedo –Vilalba – Lugo – Sobrado til Santiago.

Den sørligste veien og sølvveien
Dette er den lengste ruten, og den er en forlengelse av den romanske veien, som ble brukt av pilegrimene fra Andalucía og Extremadura. Du har tre muligheter dersom du tar denne turen:
1) Fra Astorga, som møter Camino Francés
2) Fra Puebla de Sanabria A Gudiña, Laza/Verín og Ourense til Santiago
3) og ikke minst den ruten som går gjennom den nordøstlige delen av Portugal via den sørlige delen av provinsen Ourense til Verín.

Den engelske veien
Skandinaviske, belgiske, engelske, skotske og irske pilegrimer tok igjen bruk havruten og gikk i land i A Coruña eller Ferrol for å komme til Compostela. De to rutene som utgjør Camino Inglés er:
1) Ferrol – Pontedeume –Miño – Betanzos – Abegondo – Ordes – Santiago
2) A Coruña – Culleredo – Cambre – Carral – Ordes – Santiago

Den maritime ruten
Denne maritime ruten til minne om ankomsten til legemet til apostelen Santiago til Galicia, via sjøveien. Ruten er Sanxenxo – O Grove – Cambados – Vilanova og Vilagarcía de Arousa – Catoira – Pontecesures – Padrón – Santiago, eller via Ribeira – A Pobra – Boiro – Rianxo Pontecesures.

Den primitive veien
Dette er den ruten som de første gudfryktige pilegrimene som kom til Asturias brukte og ruten er som følger: Oviedo – Tineo – Grandas – A Fonsagrada – Lugo – Palas de Reis, og som møter den nåværende Camino Francés.

Veien Fisterra – Muxia
Camino Fisterra, det gamle ”verdens ende”, er den eneste veien som har den hellige byen som utgangspunkt. Et besøk til Santo Cristo i Fisterra og templet Santuario de A Barca i Muxia omgitt av spektakulært landskap, er et rituale som mange pilegrimer fremdeles holder ved like. Ruten er slik: Santiago – Negreira – Mazaricos – Vimianzos – Dumbría – Cee – Corcubión – Fisterra.

Kilder: Reiseliv.no og Grufinelles verden