«Rough luxe» – vingårdsferie i Ungarn

Primor Sándor Vingård ligger fredelig og idyllisk til i Badacsony i Ungarn, med vinranker og små vulkaner på alle kanter. Eierene betegner det bølgende landskapet som «Ungarns Toscana».

Vingården drives av Peter og Aagoth Sofie Sandor. Peter kommer fra en av Ungarns eldste adelsfamilier, med et over tusen år gammelt familietre. “Primor” er en adelstittel, rangert mellom prins og greve. Primor Sándor Vingård er dog ikke en vingård i fransk stil, med krystallkroner i taket. Kirsebærhuset er en renovert vinkjeller i hjertet av Badacsonys småskalavinproduksjon. Det sjarmerende sommerhuset, som har elektrisitet fra solcellepaneler og oppsamlet regnvann i springen, er innredet med lokale antikviteter som Aagoth og Peter har samlet fra området, samt Aagoths malerier og håndsydde quilter. Sommerhuset er godt egnet for to til fire personer. Når solen senker seg og fløyelsnatten kommer, kan man lene seg tilbake på terrassen og nyte deilig kald vin fra vingårdens egen kjeller under tusen stjerner –  hva man kan kalle «rough luxe».

Produksjon ved Primor Sándor Vingård
Gårdens vin er en ungarsk versjon av italiensk Riesling, kalt Olaszrizling på ungarsk.  Denne varianten egner seg godt for Badacsony-regionen, hvor jorda er vulkansk og rik på salter og mineral­er. Vinen har en flammende, dyp gyllen og litt rustikk smak. Vinen er en Cuvée, blandet fra Olaszrizling, Green Sylvaner, Chasla, Green Velteliner og en liten mengde av Muscatel-drue. Sistnevnte bidrar til å gi vinen mye smak og karakter. Primor Sándor Vingård produserer i liten skala, og baserer kundegruppen i hovedsak på lokale restauranter, venner og familie.

I tillegg til vin, produserer vingården også pálinkas fra aprikoser, plommer og druer, ved et lokalt destilleri. Palinka er en tradisjonell ungarsk fruktbrandy.

Balatonsjøen

Hva kan man gjøre i området?
Området er utmerket for både sykling, riding og turgåing. Både Csobánc og de andre fjellene i området er utslukkede vulkaner, hvorav flere er kronet av gamle festninger – en artig belønning for å ta turen til tops.

15-minutters kjøretur fra Kirsebærhuset ligger Balaton, Mellom-Europas største innsjø, og et populært bade- og feriested. Tapolca er en fem minutters kjøretur unna og har flere store supermarkeder, som Tesco og Spar, med matvarer fra hele EU. Byen har også et spahotell som er tilgjengelige for dagsbesøk. Mer info finnes på turistinformasjonen: Gyereabalatonra.hu/en

Hvordan reise til vingården?
Norwegian flyr flere ganger i uken til flyplassen i Budapest. Herifra anbefales leiebil, og etter ca 2 timers kjøring kan du sette deg ned å nyte et glass svalende lokal hvitvin!

Når kan jeg leie sommerhuset og hva er prisen?
Sommerhuset leies ut fra mai til oktober og koster fra 420–490 Euro per uke. Trådløst Internett og vin fra gårdens kjeller til ditt opphold er inkludert.For mer informasjon og bilder fra Primor Sándor Vingård – klikk HER. Ved forespørsler og kontakt kan du velge å kommunisere med utleier på norsk, ungarsk eller engelsk.

© Claudia C. Sandor

© Claudia C. Sandor

© Claudia C. Sandor