Norge – størst i verden

Over to tusen lag konkurrerer i samme turnering. Hvor er vi? I USA? Eller Kina? Nei, verdens største fotballturnering er norsk og heter Norway Cup. Den viser hvor populært fotball er Norge.

Foto: Pixabay

Fotballgale ommer fra over hundre forskjellige land har deltatt i turneringen som beviser at fotball er breddeidrett i Norge. Alle bryr seg om fotball i det lille landet langt mot nord; både menn og kvinner. 

Kvinnefotballens vugge

Her til lands sier mange at Norge la grobunn for kvinnefotballen, og kanskje er det sant? Norway Cup blir blir av mange mennesker sett på som kvinnefotballens vugge. Turneringen prioriterte beviselig jentelag før alle andre i verden, faktisk helt fra starten i 1972, og hadde åtte jentelag med det året. Fire år senere anerkjente Norges Fotballforbund kvinnefotballen offisielt.

Man regner med at det i Norway Cup alene blir lagt ned over seksti tusen timer med dugnadsarbeid – hvert år. Dette forteller mye om hvilken posisjon fotball har i Norge. Selv om det er beinkaldt og snøen ligger store deler av året spilles det fotball både innendørs og utendørs. Verken snø eller regn er noen hindring.

Født med en ballunder armen

For flertallet av nordmenn er fotball den mest naturlige ting i verden. Mange av oss vet en hel del om både engelsk, tysk, fransk, spansk og italiensk fotball. Man sier at nordmenn er født med ski på beina, men ser man nærmere på dem skulle man av og til tro at det var med en fotball under armen.

Kommer det en turist og stiller dumme spørsmål blir nordmenn ofte stående med åpen munn uten helt å skjønne hva vedkommende snakker om. Prøv for eksempel å spørre en nordmann om hvorfor ikke klokken på fotballbanen teller NED? Slik alle andre klokker gjør?

Norges tidligere legendariske trener Egil Drillo Olsen var ofte ute i hardt vær på grunn av sine kommentarer rundt fotball.

Helt jævlig

– De som sier at fotball er morsomt vet ikke hva de snakker om. Det er helt jævlig, det er tider hvor sekundviseren står stille, uttalte Drillo på en pressekonferanse etter en helt vanlig kamp mot Portugal i 2010. Norge vant for øvrig 1-0. Det er unødvendig å si at nordmenn også er ivrige fotball tippere som spiller på alt fra odds på Nordicbet til den regulære tippekupongen.

Denne fotballtreneren, som egentlig aldri vant noe som helst, er vel symbolet på hvor viktig fotball er i Norge. Da en journalist fra avisen Dagbladet endelig fikk et hjemme-hos-intervju hos ham, ble måten han beskrev de siste skrittene mot trenerens dør mer enn bevis godt nok for at fotball er Norges breddeidrett fremfor alle.

Journalisten skriver at Egil Drillo Olsen hadde vært en integrert del av hans oppvekst helt fra barndommen. Han skriver videre at den legendariske fotballtreneren var det bærende samtaleemnet når familien var samlet, mye fordi treneren til stadighet prydet landets avisforsider og var fremtredende i TV-sendinger og ymse show. Journalisten mente at fotballtreneren preget både hans egen og andres hverdag i en så stor grad at han etter hvert ble en mytisk figur.