Netflix jobber på «hemmelig» dokumentar fra Skandinavia

Dokumentarer er utvilsomt de siste årenes suksessoppskrift i underholdningsbransjen. Nå vender Netflix oppmerksomheten mot Skandinavia.

Skandinavisk TV har vært populært internasjonalt i flere år nå, takket være krimdramaer og TV-serier som tenåringsdramaet Skam.

Streamingtjenestene har de siste årene investert i programmer som Beforeigners, Ragnarok og Norsemen, noe som har brakt norsk TV fram i søkelyset som aldri før. Det neste blir muligens dokumentarer om regionen.

Som en konsekvens av den teknologiske utviklingen i samfunnet, bruker vi mer tid på nettet enn før, og vi bruker mer tid på smarttelefonene våre. Selskaper som leverer underholdningstjenester på nett, som Netflix og de beste norske casinoer for å ta et annet eksempel, opplever en gullalder. Det handler bare om å få produsert godt innhold som er interessant for seerne, og de siste årene har selskapet fokusert på dokumentarer.

Dokumentarenes økte popularitet

Hvis du ikke har sett Tiger King eller The Last Dance er sjansen likevel stor for at du kjenner noen som har gjort det. Thom Powers ved Toronto International Film Festival har uttalt at «vi utvilsomt er i gullalderen for produksjon av dokumentarer». Det er noe i det.

Strømmeplattformer som Netflix har gjort dokumentarer mer tilgjengelig enn noen gang. Prosjekter som tidligere slet med å få tak i de nødvendige midlene for å komme i gang får nå grønt lys, samtidig ser vi at historiefortellingsteknikkene fra dramaserier nå gjenspeiles i dokumentarer. Alt dette betyr at formatet er mer populært enn noen gang.

Adam Del Deo er en av arkitektene bak endringene. Siden 2013 har han jobbet som visepresident for dokumentarer hos Netflix. Han gav et fascinerende intervju med NRK, hvor han hintet sterkt om en skandinavisk produksjon som snart kommer.

Sjangerens store endring

Den nylige suksessen til Netflix-produksjonene Tiger King og The Last Dance har gitt sjangeren nytt liv. Sannheten er likevel at populariteten til formatet har vokst over tid.

90 % av alle kundene til Netflix har sett en dokumentar i løpet av det siste året. Det er 166 millioner mennesker. Del Deo fortalte NRK at gjennombruddet har kommet ved å bruke historiefortellingsteknikkene fra House of Cards. Disse har forbedret dokumentarsjangeren betydelig:

– «Fram til 2013 var dokumentarer et fenomen for de intellektuelle og akademisk interesserte. De siste årene har historiene blitt fortalt på en bedre, og mer underholdende måte. Vi har nå mye mer innovasjon og kreativitet, og de beste filmskaperne i bransjen.

En dokumentar om Skandinavia

Selv om mange av de vellykkede dokumentarene fra de siste årene har kommet fra USA, ser framtiden annerledes ut. Det er gode nyheter for de av oss som bor i Skandinavia eller har interesse for regionen.

«Jeg kan ikke gå i detaljer, men jeg kan bekrefte at vi jobber med et spennende prosjekt fra Skandinavia. Vi har stor interesse for å finne historier i lokale markeder, men samtidig gjøre dem såpass brede at de også når ut til et internasjonalt publikum.»

Erling Borgen er professor ved Høgskolen i Innlandet, og uttalte til NRK at Netflix er en nødvendig konkurrent og inspirasjonsfaktor for den norske TV-bransjen. Selv om han ikke kjenner detaljene er han fornøyd med nyheten om en Netflix-produksjon basert i regionen: – «Jeg synes alt som styrker det norske og skandinaviske dokumentarmiljøet er utmerket.»

Hva kan dokumentaren handle om?

Når man ikke har noe å ta utgangspunkt i, så er det bare å begynne å gjette! Det finnes en åpenbar historie om hvor lykkelige skandinaviske mennesker er, som kan dekkes fra flere vinkler – særlig med et internasjonalt perspektiv. Det vil garantert være et populært emne i resten av verden, men det finnes også mange andre muligheter.

Noe annet som man umiddelbart tenker på er velferdsstaten. Norge og Skandinavia har i den amerikanske presidentvalgkampen blitt kalt for sosialister. En dokumentar som forteller sannheten om den nordiske modellen kan bli svært informativ, men vil den bli populær nok for Netflix?

Netflix har også muligheten til å dykke dypt ned i et smalt emne. Kanskje vil de se nærmere på Palme-saken i Sverige, eller påvirkningen immigrasjon har hatt på byer som Malmø.

Det kan også være det «grønne paradokset» Norge støter på akkurat nå, hvor vi forsøker å bruke oljepengene til å omstille den norske økonomien vekk fra olje.

Det finnes også en mulighet for at de vil gå tilbake i historien. Mange spennende historier venter på å bli fortalt. Det kan være oppdagelsen av oljen og hvordan det forvandlet Norge fra regionens fattigste til rikeste land. Eller enda lengre tilbake, til vikingtiden. Det er også mulig at Netflix retter fokuset mot samene, og deres kamp for anerkjennelse på tvers av Norge, Sverige og Finland. Eller hvordan klimaet påvirker Svalbard, ispedd en god dose arktisk maktkamp.

Bare ved å se på denne listen ser man at det finnes mange dokumentarer som burde lages!