Pleie og vedlikehold av dyner på ferien

Dersom du ønsker deg dyner og puter av kvalitet, kan dette fort koste en del penger. Dyner er en investering som bedrer nattesøvnen vår, og derfor velger mange å bruke en del penger på en dyne av kvalitet. Dersom du har en hytte eller et feriehus, vil det også være behov for dyner og puter her. Hvor lenge disse varer vil avhenge av hvor godt du tar vare på dem.

For å forsikre deg om at dynene på hytten varer lengst mulig, er det noen grep du kan ta når det kommer til vedlikehold. Det er viktig å ta godt vare på dynen, uansett hvilken type dyne du har. Dundyne, fiberdyne og vektdyne har alle et behov for godt vedlikehold dersom du ønsker at de skal vare lengst mulig. Vi skal nå gi deg noen tips til hvordan du pleier dynen for å bevare kvaliteten og forlenge brukstiden.

Slik pleier du dyner

For å bevare spensten og kvaliteten til en dyne, bør denne ristet hver dag. Dette gjelder alle type dyner, spesielt dun- og vektdyner. Men dette kan selvfølgelig være vanskelig og oppnå med dyner og puter som befinner seg på hytten.

Første dag av ferien bør du derfor gå gjennom alle dynene og putene på hytten, og sørge for at disse blir ristet og luftet godt. Når dynen ikke blir brukt daglig, vil ikke behovet være like stort. Men den kan fortsatt miste fyldigheten sin dersom den ikke blir ristet godt før bruk.

Mange velger gjerne å banke på dynen eller støvsuge den når de først kommer til feriehuset sitt. Dette kan være svært skadelig for innholdet av dynen, spesielt om dette er fjær eller dun. Sørg heller for å lufte dynen og riste den godt, dersom du ønsker å bli kvitt støv og andre allergener.

Har du en tørketrommel på hytten? Da kan du benytte denne til å få dynen til å løfte seg igjen. Mange benytter seg gjerne av et sengeteppe for å dekke til dynen når de ikke er på hytten. Men dette kan nemlig gi deg en flat dyne, da luftehullene noen ganger fyller seg av fuktighet. Har du en tørketrommel kan du legge dynen inn i denne for å slå ut innholdet igjen.

Vask av dyne

Det er viktig å vaske dynen ved jevne mellomrom. Dette kan være med på å forlenge levetiden til dynen og skape et bedre sovemiljø. Over tid kan dun, fjær og annet innhold klumpe seg. Dette skaper ikke bare en tynn dyne, men kan også svekke isolasjonskraften. Vektdyner kan miste sin funksjon dersom den ikke rengjøres riktig. Helst bør du vaske dynen to ganger i året, men minst én gang.

Når du vasker dynen på 60 grader, sørger du også for at støvmidd og andre organismer blir fjernet fra dynen. Disse kan nemlig ikke overlever i en temperatur som er over 60 grader. Ved å vaske dynen minst en gang i året, sørger du for å vedlikeholde isolasjonskraften og bli kvitt levende organismer. Vask gjerne dynen før ferien eller ved ankomst, da sørger du for en sunnere og mer behagelig nattesøvn gjennom oppholdet.